Veel gestelde vragen
R|A|T - Holland
Sinds wanneer bestaat en levert R|A|T - Holland op de markt ?
Sinds wanneer levert R|A|T - Holland ombouwsets?
Wat zijn de voordelen van de producten van R|A|T - Holland?
Algemeen
Wat is de actieradius?
Hoe verzenden jullie de producten?
Wat kan ik qua service verwachten?
Accu's / Batterijen:
Hoe laad ik de accu op?
Hoe lang moet de accu worden opgeladen?
Hoe lang gaan Lithium batterijen mee?
Wat is het verschil tussen Li-ion en LiFePO4?
Wat is een Lithium High Grade batterij?
Wat is het verschil tussen een 24V of 36V systeem, heeft dit op de prestaties?
Kun je een batterij leeg rijden?
Waar ligt het verschil in gewicht van batterijen aan?
Hoe vaak kan een LiFePO4 batterij worden opgeladen?
Wat is de functie van het Batterij Management Systeem (BMS)?
Ombouwsets:
Is mijn huidige fiets geschikt om te worden omgebouwd?
Kan ik ook een tandem of bakfiets om laten bouwen?
Kan ik zelf de ombouwset monteren?
Tijdens het zelf monteren is het een en ander niet goed gemonteerd. Vervalt nu mijn garantie?
Hoe hard kan ik rijden met mijn ombouwset?
Service & Garantie:
Hoe lang heb ik garantie?
Wanneer vervalt de garantie?
Waar kan ik terecht voor service en garantie?
Sinds wanneer bestaat en levert R|A|T - Holland op de markt ?
Sinds 2007 is Reliable Advanced Technology gestart en in die tijd steeds verder uitgebouwd. Ons doel is om steeds weer een zo goed en betrouwbaar mogelijk product in de markt te zetten. Wij hebben veel tijd en energie gestoken in het verbeteren van onze producten, dit is nog steeds actueel. Kwaliteit en service staat bij ons dan ook centraal. Fietsen met onze sets rijden al jaren rond en wij kunnen u uit ervaring vertellen dat we trots op onze geleverde kwaliteit zijn.
Sinds wanneer levert R|A|T - Holland ombouwsets?
In 2008 hebben wij als eerste de toepassing van ombouwsets op fietsen toegepast. Als pioneer op de markt hebben wij vanaf de eerste ontwikkeling van elektrische componenten ervaring opgedaan en dit uitgebreid als ons specialisatie.
Wat zijn de voordelen van de producten van R|A|T Holland?
U krijgt hoge kwaliteit voor een eerlijke prijs. Een goede garantie en een betrouwbaar produkt. De fietsen die wij leveren zijn uitgerust met Lithium-batterijen. Tevens zijn onze producten doorgaans uit voorraad leverbaar en hebben wij regelmatig uitbreiding van het assortiment.
Wat is de actieradius?
Dit is de afstand die de fiets kan afleggen zonder tussentijds de batterij op te laden. De actieradius is afhankelijk van vele omgevingsfactoren: de capaciteit en conditie van de batterij, de bandenspanning, gewicht van de bestuurder, de mate van ondersteuning, weersomstandigheden, wegdek, korte stukjes rijden of lange stukken rijden, bergen, heuvels etc. De actieradius die wij afgeven op onze producten zijn gebaseerd op normaal gebruik zonder gas hendel functie, 2 wielen en het gewicht van 80 kg voor een berijder op vlakke wegen.
Hoe verzenden jullie de producten?
Vrijwel al onze producten worden aangetekend en verzekerd verstuurd en zijn via track en trace eenvoudig te volgen. Alleen kleine losse onderdelen worden soms per post verstuurd. Wij maken bestellingen direct klaar en versturen deze zo snel mogelijk.
Wat kan ik qua service verwachten?
Onze producten worden geleverd door de vakhandel, winkeliers in Nederland en België. Uw voordeel is dat u via de plaatselijke winkelier een goede service kunt verwachten. Voor professionele ondersteuning en vragen kunt u uiteraard bij hun terecht.
Hoe laad ik de accu op?
Vrijwel alle accu's van ons zijn af / uitneembaar. Dit maakt het nog gemakkelijker om de batterij binnenshuis op te laden. Het laden gebeurt door middel van een meegeleverd laad apparaat. Als u de batterij voor de eerste keer gebruikt adviseren we u 5 keer de accu leeg te rijden en daarna direct weer volledig op te laden. Het van belang om de batterij om de 2 maanden minimaal op te laden en ook te gebruiken totdat de accu leeg is. Het tussentijds laden is geen probleem ook als de batterij half leeg is op dat moment. De allerbelangrijkste regel is dat u de batterij na leeg rijden binnen 24 uur weer oplaad. U moet voorkomen dat de batterij onder zijn minimum niveau komt anders zal de batterij onherstelbaar stuk kunnen gaan. Laad uw batterij nooit onbeheerd op, zorg ervoor dat u als u weggaat of als u gaat slapen de batterij en de lader loskoppelt van elkaar maar ook van het stopcontact.
Hoe lang moet de accu worden opgeladen?
Het opladen van een lege naar een volle batterij neemt ongeveer drie tot vijf uur in beslag, afhankelijk van uw type oplader en type accu.
Hoe lang gaan Lithium batterijen mee?
Lithium batterijen zijn producten die onderhevig zijn aan “slijtage” en veroudering accu als gevolg van het chemische proces dat actief wordt, dat wil zeggen dat iedere batterij door “de mate en manier van gebruik” en “de duur van de batterij vanaf verkoop” zal teruglopen in capaciteit . De door ons geleverde lithium batterijen kunnen maximaal 5 jaar meegaan onder de meest gunstigste condities. Het aantal keer laden heeft bijvoorbeeld invloed op de veroudering van de batterij. Als je de batterij dagelijks oplaadt, 365 keer per jaar, geldt de volgende theorie:
Li-Polymeer 600 - 800 keer opladen (dus kan in dit geval na 1 a 2 jaar niet meer bruikbaar zijn).
Li-ION 800 - 1000 keer opladen (dus kan in dit geval na 2 a 3 jaar niet meer bruikbaar zijn).
LiFePO4 maximaal 1500 keer opladen (dus kan in dit geval na 3 a 4 jaar niet meer bruikbaar zijn).
Wat is het verschil tussen Li- ion en LiFePo4?
Een veel gemaakte vergissing in de markt is het misbruik en gebruik van de benamingen voor batterijen. Li-Po is naar onze mening een lagere kwaliteit dan Lithium-ION, de batterijen verouderen sneller dan Lithium-ION batterijen en hebben daarnaast ook een kortere levensduur dan Li-ion. Li-Po batterijen zijn wel geschikt voor korte, hoge energie ontladingen.
De Li-ion gaat 800 - 1000 x opladen en de Li-Po 600 - 800 x opladen mee. LiFePO4 batterijen zijn ongeveer 1500 keer te herladen en verouderen het minst snel.
Wat is een Lithium High Grade batterij?
Wij verkopen hoogwaardige elektrische fiets batterijen onder de naam "High Grade", deze batterijen hebben dezelfde chemische samenstelling als Lithium-ION batterijen, maar dan met een hogere energie dichtheid per volume en met een zeer hoge zuiverheidsgraad. De manier van produceren, de (productie-)kwaliteit, van deze cellen en batterijen vinden plaats op het hoogste niveau. R|A|T - Holland garandeert u een zeer goede werking van deze batterijen die niet onder zullen doen aan andere chemische samenstellingen, wij leveren deze batterijen dan ook uit met 2 jaar garantie.
Wat is het verschil tussen een 24V of 36V systeem, heeft dit op de prestaties?
In principe is er geen verschil maar kan het voltage invloed hebben op de actieradius: met een 36 Volt / 10 Ah batterij (360 Watt/uur), in tegenstelling tot een 24 Volt / 10 Ah (240 Watt/Uur) batterij, kan er een grotere actieradius worden behaald. Een 24 Volt motor die 250 Watt vermogen heeft, geeft net zoveel kracht als een 36 Volt motor met 250 Watt. Vermogen = Voltage x Ampère
Berekening:
240 Watt / uur = 24 Volt x 10 A
360 Watt / uur = 36 Volt x 10 A
Kun je een batterij leeg rijden?
Een lithium batterij rijdt u nooit leeg, althans u denkt van wel want uw display geeft het aan. In werkelijkheid zit het zo: indien u een 24 Volt batterij heeft, dan is deze vol opgeladen ongeveer 29 Volt en leeg gereden ongeveer 21 Volt. De batterij beschermt zichzelf tegen verdere ontlading, anders gaan de cellen stuk. Nu begrijpt u misschien waarom de batterij opgeladen "moet" worden als u hem leeg heeft gereden. Als de batterij dus bijna leeg is en de batterij wordt verder "belast" dan kan het zijn dat de batterij zichzelf uitschakelt. Uw systeem valt dan compleet uit ter bescherming van de batterij.
Waar ligt het verschil in gewicht van batterijen aan?
Afhankelijk van de chemische samenstelling van de cellen, de grootte, de verpakking van de cellen en de gekozen materialen, kunnen onderlinge verschillen in gewicht geven.
Hoe vaak kan een LiFePo4 batterij worden opgeladen?
Een losse LiFePO4 cel kan wel meer dan 1500 x worden opgeladen. Maar als meerdere cellen aan elkaar worden gekoppeld, ontstaat er onbalans tijden het laden en ontladen, waardoor het aantal cycli wordt verminderd. Het aantal keer laden staat in verband met de snelheid van laden en ontladen, de duur van de ladingen, het aantal cellen en de omgevingsfactoren.
Wat is de functie van het Batterij Management Systeem (BMS)?
Wist u dat uw batterij beveiligd is tegen een te laag voltage tijdens het fietsen. Dit wordt gedaan met behulp van het BMS. Bijvoorbeeld: als de batterij niet helemaal vol is en u gaat fietsen kan door het optrekken of zwaar belasten het voltage in de batterij onder de minimale waarde zakken. Het gevolg hiervan is dat de batterij tijdelijk zichzelf uitschakelt. Door de batterij uit en weer aan te zetten reset de BMS naar originele toestand.
Waar staat BMS voor en wat is de functie van het BMS:
BMS staat voor Battery Management System: een stukje elektronica dat de staat van de afzonderlijke cellen bewaakt. Het zorgt voor de kwaliteit van de cellen en batterij en voor de veiligheid van het complete batterij pack.
De BMS meet een aantal waarden en stuurt een reeks zaken:
- Laden stopt zodra de maximale spanning bereikt is.
- Laden stopt zodra een cel of cellenpaar de maximale spanning bereikt heeft.
- Na een eerste laadbeurt start het "balanceren": de cellen die volgeladen zijn worden gedeeltelijk ontladen, waarna het laadproces weer start.
- Het laden stopt volledig zodra de batterij de maximale spanning bereikt heeft
- De stroomtoevoer wordt onderbroken als de totale spanning onder het minimale voltage zakt (Verschillende BMS - fabrikanten werken met een verschillende ondergrens).
- Stroomtoevoer stopt wanneer de minimale spanning van een cel onder het minimale voltage daalt.
Is mijn huidige fiets geschikt om te worden omgebouwd?
Ja, onze ombouwsets zijn geschikt voor alle fietsen, let wel dat iedere fiets uniek is waar wij dus maatwerk op kunnen leveren.. Afhankelijk van uw bestaande fiets en uw persoonlijke wensen, kan de meest geschikte ombouwset voor uw fiets worden gekozen.
Kan ik ook een tandem of bakfiets om laten bouwen?
Ja, er zijn al vele tandems en bakfietsen omgebouwd met onze ombouwsets. Er zijn diverse mogelijkheden. Vraag ernaar bij uw dichtstbijzijnde dealer.
Kan ik zelf de ombouwset monteren?
Ja dat kan, maar hiervoor behoeft wel enige technische ‘sleutelkennis’. Wij raden u aan om de ombouwset door een vakman te laten inbouwen. U kunt via onze website de dichtstbijzijnde dealer vinden bij u in de buurt.
Tijdens het zelf monteren is het een en ander niet goed gemonteerd. Vervalt nu mijn garantie?
Ja, indien u zelf besluit uw fiets om te gaan bouwen en er ontstaan hiermee schade aan één van de onderdelen, vervalt uw garantie.
Hoe hard kan ik rijden met mijn ombouwset?
Volgens de wettelijke richtlijnen is de maximumsnelheid 25 km/h. De trapondersteuning is hierop aangepast. Er zijn ook systemen die harder gaan dan de toegestane maximum snelheid voor de openbare weg. Let wel dat deze snelheid niet toegestaan is op de openbare weg.
Hoe lang heb ik garantie?
De garantietermijn op alle onderdelen van de ombouwsets en elektrische fietsen is 24 maanden tenzij uitdrukkelijk anders vermeld wordt.
Wanneer vervalt de garantie?
Bij het openmaken of veranderen van functies en/of onderdelen vervalt de garantie. Dit geldt ook voor het verkeerd monteren van onderdelen, waterschade en slijtage.
Waar kan ik terecht voor service en garantie?
U kunt het beste teruggaan naar uw R|A|T - Holland dealer. In samenspraak met de dealer kan een oplossing worden gevonden.